Café Världen 2 april

Kvinnorna som gör dina kläder och kräver bättre villkor

Runt 80 procent av världens kläder sys av kvinnor i fabriker långt från oss och där det är vanligt med löner som en knappt kan leva på. De anställda tvingas många gånger arbeta 12-14 timmar om dagen för att kunna försörja sig. Sexuella trakasserier är vanligt på arbetsplatserna. Att organisera sig fackligt är den enda vägen mot bättre villkor, men att vara med i facket kan även innebära att du riskerar att förlora jobbet.

Även om alla större klädkedjor har uppförandekoder som tillåter facklig organisering så kan i stort sett ingen helt garantera att deras produktion inte bryter mot ILO:s kärnkonventioner. Hur ser villkoren ut? Och hur går den fackliga organiseringen lokalt ut? Hur jobbar man för förändring?

Deltar gör Linnea Duran och Nanna Rask som hösten 2018 var del av Union to Unions praktikantprogram. De var stationerade på regionkontor till det globala industrifacket IndsutriALL i Uruguay/Peru och Indien/Sri Lanka, som bland annat organiserar textilarbetarförbund. De kommer berätta om sina erfarenheter från dessa länder.

Evenemanget är även ett unikt tillfälle att höra mer om Union to Unions praktikprogram då 7:e april är sista ansökningsdag till Union to Unions praktikplatser på IndustriaALL i Sydafrika och Malaysia höstterminen 2019.

Arrangörer: TCO Stockholm, Union to Union och ABF Stockholm, samt dessa förbund som är del av det globala facket IndustriALL som seminariet kommer handla om: IF Metall, Unionen och Elektrikernas verksamhetskrets i Stockholm (El-ettan).

Tid: 17:30 – 19:00, 2 april, Vi bjuder på lättare vegetarisk förtäring från kl 17.

Plats: Restaurang Cirkeln, bottenvåningen på ABF-huset i Stockholm, Sveavägen 41 (T-bana Rådmansgatan)

Anmälan: Eftersom vi bjuder på lättare vegetarisk förtäring så vill vi veta hur många som kommer. Anmäl dig här!

OBS anmäl allergier, specialkost med mera till event@uniontounion.org. Samma adress används om du behöver avanmäla dig om du får förhinder.

Gilla eller dela inbjudan på Facebook:
Facebook